Psihoterapie cognitiv-comportamentala
Psihoterapia (asa cum este definita de Federatia Romana de Psihoterapie) este este modalitatea de tratament cuprinzator, deliberat si planificat, prin mijloace si metodologii stiintifice, avand un cadru clinic si teoretic, centrata pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburari mintale sau stari de suferinta psihosociale si/sau psihosomatice si comportamente disfunctionale. Psihoterapia se bazeaza pe colaborarea voluntara dintre psihoterapeut si pacient.Psihoterapia îsi gaseste aplicare în tratamentul majoritatii bolilor psihice, în cazul unor boli somatice cu o importanta componenta psihica, precum si în situatiile de normalitate în vederea optimizarii proceselor volitive (de vointa) si afective, ca si a performantelor fizice, psihice sau intelectuale.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala este considerata ca fiind o terapie centrata pe problema (pe simptom). Abordarea de tip cognitiv-comportamental se centreaza, de obicei, pe dificultatile cu care se confrunta clientul ”aici si acum”.
Principiul teoretic fundamental al terapiei cognitiv-comportamentale se poate rezuma astfel: trairile emotionale si comportamentele unei persoane sunt influentate de modul in care aceasta gandeste; modul particular al fiecarei persoane de a interpreta evenimentele trecute, prezente sau viitoare ii influenteaza emotiile, facandu-le mai placute sau mai neplacute, precum si modul in care se comporta, uneori chiar si modul in care organismul propriu functioneaza.
Cele trei elemente ”de lucru” sunt EMOTIILE, COMPORTAMENTELE si GANDURILE, legaturile reciproce dintre acestea fiind cele care sunt supuse schimbarii in cadrul procesului terapeutic, astfel incat sa se obtina fie inlaturarea suferintei psihice, fie o imbunatatire in viata clientului. Scopul general al terapiei este acela de crestere a abilitatilor clientilor de a gasi singuri solutii pentru problemele lor.
Este considerata ca o psihoterapie structurata. Clientul si terapeutul, in prima parte a terapiei, colaboreaza pentru a identifica si intelege problemele, pentru a identifica felul in care acestea ii afecteaza gandurile, emotiile, comportamentele si viata de zi cu zi. Dupa identificarea obiectivelor terapiei se elaboreaza planul terapeutic. Obiectivele stabilite de comun acord sunt monitorizate si evaluate continuu.
Este o psihoterapie activa si limitata in timp. De obicei, contractul terapeutic se stabileste pentru 8-12 sedinte saptamanale, de cate o ora fiecare. Procesul terapeutic se continua si intre sedinte, clientul implicandu-se activ in evaluare si in experimentarea practica a solutiilor convenite de comun acord.
Este o terapie care si-a demonstrat eficacitatea in rezolvarea unui spectru larg de probleme (tulburari anxioase, depresive, de adaptare, de comportament, de alimentatie, generate de stres, asociate altor suferinte psihice sau fizice) putand functiona, in functie de severitatea sau de natura problemei fiecarui client, ca metoda unica de tratament sau in combinatie cu terapia medicamentoasa.
Solutii psihologice pentru minte si suflet
Program de lucru
Luni, Miercuri: intre orele 13-19
Marti, Joi, Vineri: intre orele 8-13